Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A XXI. SZÁZAD SZERZETESEINEK SZÜLETÉSE

2007.11.17
 

TÖRTÉNELMET ÍRTUNK

A Máltai Hórusz Spirituális Rend első szerzeteseinek fogadalomtétele és vezetőinek kinevezése 

2007. november 11-én  történelmi jelentőségű eseményre került sor Budapesten, a Makrovilág Udvarházban.

Sir Prof. Dr. Popper György gróf GCKM, , a Régens általános helyettese, a Rendi Állam miniszterelnöke, Magyar Nagyperjelség nagyperjele, Sir Dr. Reindl László KM, a Szuverén Ciprusi Lovagrend Kard és Csend Lovagjai Lovagja, a Jeruzsálemi Szent János Lovagrend, Autonóm Perjelségeinek Szövetsége Lovagjai és Dámái valamint a Szent György Vitézei Lovagrend lovagja, , vendégek, hozzátartozók, barátok, ismerősök gyűltek össze ezen a rendkívül jelentőségteljes és fontos napon. 

A Jeruzsálemi Szent János Szuverén Máltai Lovagrend Autonóm Perjelségeinek Szövetsége több, mint ezer éves tradícióját élesztette újjá, egy új, a XXI. század követelményeit szem előtt tartva.  

Ahogyan Sir Prof. Dr. Popper György gróf GCKM ünnepi beszédében fogalmazott: a  Lovagrendnek az elmúlt évszázadokban mindig volt szerzetesrendje, az utóbbi évtizedekben azonban több okból kifolyólag nem működhetett. Most, több éves előkészítő munka következményeként, történelmet írtunk. Megalapítottuk a Lovagrend védnöksége alatt működő Máltai Hórusz Spirituális Rendet, melyet I. Ankh, Ankh az Örök Élet Egyháza egyházi vezetője hívott életre.  

A bevonulásokat követően a középkori várak hangulatát idéző falak között I. Ankh először ismertette a Szerzetesrend Rendalapító Határozatát, melyben kiemelt hangsúlyt fektetett a Lovagrend a Szerzetesrend felett vállalt védnökségére, közös szellemiségünkre, közös céljainkra, megvalósult és tervezett közös együttműködésünkre.  

I. Ankh mondatai után Sir Dr. Prof. Popper György gróf GCKM tartotta meg ünnepi beszédét, melyben méltatta a Szerzetesrendet, kiemelte annak jelentőségét, s azt, hogy a szerzetesek szellemi és lelki támogatása mennyire fontos mindannyiunknak. Megelégedését fejezte ki aziránt, hogy a Szerzetesrend Rendfőnökévé Sir Fra. Jankovich Maximillian c. P.K.M. –t nevezik ki. 

I. Ankh Sir Fra. Jankovich Maximillian c. P.K.M – t  ünnepélyes keretek között kinevezte a Máltai Hórusz Spirituális Rend Rendfőnökévé, s átadta rendfőnöki jelvényeit: a gyűrűt, mely a Szerzetesrenddel való elkötelezettséget szimbolizálja, a láncot, mely kötelék rendfőnöki hivatása, feladatai és a Szerzetesrend között, valamint a botot, mely vezetői hatalmát jelképezi. 

Kinevezése után a Rendfőnök tartotta meg székfoglaló beszédét, melyben utalt a Szerzetesrend szellemiségének három fő pillérére: a tisztaságra, mely a gondolat és a lélek tisztasága, a szegénységre, mely a szerzetesek javainak rászoruló embertársaik szolgálatába állítását szimbolizálja és az engedelmességre, mely a rendi elöljárók és azok útmutatásainak megfontolását, elfogadását jelenti. 

Beszédét követően került sor a Máltai Hórusz Spirituális Rend szerzetes testvéreinek fogadalomtételére és a Szerzetesrend Civil Tagozatának eskütételére.  

Fogadalmat tettek, s ezáltal a Rend szerzeteseinek sorába emeltettek: Fra. Czika László, Fra. Kovács Zoltán, Fra. Landgraf Arnold, Fra. Mályiné Rubé Katalin,  Fra. Oláh Zsolt. 

Esküt tettek, s ezáltal a Szerzetesrend Civil Tagozatának tagjaivá váltak: Élő Norbert, Fehér Mónika, Pomázi Zoltán. 

A fogadalom – és eskütételek után Sir Fra. Jankovich Maximillian c. P.K.M Rendfőnök a Szerzetesrend Rendfőnök Helyettesévé nevezte ki Fra. Oláh Zsoltot, Rendi Titkárrá Fra. Kovács Zoltánt, a Civil Tagozat Elnökévé és a Nagytanács tagjává Élő Norbertet. 

Délután öt órakor sor került sor az ünnepélyes díszvacsorára, ahol Sir. Dr. Reindl László és Sir Fra. Jankovich Maximillian c. P.K.M. Rendfőnök átadták a fogadalom – és eskütételeket, valamint a kinevezéseket igazoló diplomákat. 

Az este kötetlen baráti beszélgetésekkel végződött. 

 

A mappában található képek előnézete A Rendalapítás - 2007. november 17.

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.