Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Fogadalomtételi Ceremónia 2009. 11. 05.

2009.11.20

2009. november 5-án került megrendezésre a Máltai Hórusz Spirituális Rend fogadalomtételi és eskütételi ceremóniája.

 

Tavaly ilyenkor, ünnepélyes keretek közt ünnepeltük Rendük első születésnapját és hihetetlen gyorsasággal elszállt a második év is.

A mostani, negyedik fogadalomtételi ceremónia az eddigiekhez hasonlóan a Makrovilág Udvarház pincekápolnájában került megrendezésre, bensőséges, családi körülmények között.

 

Sir Fra Jankovich R.I. Maximillian gróf, szerzetes Máltai Lovag, a Rend rendfőnöke, köszöntő beszédében hangsúlyozta, hogy lehet, hogy nem tudunk mindenhol, mindenkinek segíteni, de ahogy egy lábát tört madárnak is tudunk segíteni, még ha nem is vagyunk szakorvosok, úgy az élet minden területén észre kell vegyük és tudásunkhoz, lehetőségeinkhez képest a legtöbbet nyújtanunk rászoruló embertársainknak. Példával pedig az élet tud a legjobban szolgálni. Sajnos a ceremónián nem tudott megjelenni a Rend egyik civil tagozati jelöltje, hiszen éppen nagybeteg felesége mellet volt egy sorsdöntő orvosi vizsgálaton. Így, mivel távollétével éppen a Rendfőnök úr által említett gondolatot testesítette meg, a Rendi Nagytanács döntése értelmében, távollétében is a civil tagozat tagjai közé emelte a Rend főnöke.

 

A jeles eseményen, immár hagyományosnak mondhatóan, részt vett Őfelsége Cosmelli herceg, a Jeruzsálemi Szent János Szuverén Máltai Lovagrend Autonóm Perjelségeinek Szövetségének Nagymestere és felesége Lady Isabella hercegnő, valamint Őexcellenciája Sir Prof Dr. Popper György gróf úr a Rendi állam Miniszterelnöke, Magyar Nagyperjel.

A társult Lovagrendek mind magas rangú vezetőikkel képviseltették magukat.Jelen volt a ceremónián Őexcellenciája Sir Dr. Király Csaba úr a Magyar Rend, az Ordo Hungariae Nagymestere, Őexcellenciája Sir Reind László úr a Ciprusi, Csend és Kard Lovagjainak képviseletében, Őexcellenciája Lovag Dr. Sasa Vujko Vezérőrnagy a Nemzetközi Szent György Lovagrend Szerb Nagyprioratusa Nagypriorja és Őexcellenciája Lovag Balla Miklós úr a Nemzetközi Szent György Lovagrend Magyar Nagyprioratusa Nagypriorja.

 

HG Sir Popper György gróf úr, köszöntő beszédében megköszönte a Rend segítségét az idén első alkalommal, Szirákon, a Lovagrend szervezésében megrendezett Roma Fesztiválon.

HEH Cosmelli herceg, a Szerzetes rend Lovagrenden belüli státuszának jelentőségéről beszélt, valamint elmondta, milyen nagy örömmel jön el és vesz részt a Rend fogadalomtételi ceremóniáján.

 

Az ünnepi beszédek után a hagyományoktól eltérően Fra Kovács Zoltán rendi előjáró, Rendfőnök helyettesi kinevezése következett, majd kezdetét vette a fogadalomtétel és eskütétel ceremóniája, a hagyományos ökumenikus imával.

 

 A jelenlevő egyházak és felekezetek képviselői megáldották a rendi ruházatot, a relikviákat. Sorban: Őfényessége I. ANKH, az ANKH az Örök Élet Egyháza részéről, Őexcellenciája Sir Lazarovits Ernő a MAZSIHISZ külügyi képviselője, a Zsidó felekezet részéről, dr. Dusicza Ferenc lelkész a Református Egyház képviseletében és a Rend algériai Tartományfőnöke Fra Szliman Ahmed az Iszlám felekezet részéről.

 

A fogadalmas testvérek beöltöztetésében a hagyományoknak megfelelően egy-egy Máltai és Ciprusi Lovag segédkezett, Őexcellenciája Sir Czapáry-Martincsevics András lovagparancsnok és Őexcellenciája Sir Reindl László urak.

 

Ezen alkalommal fogadalmat tettek, és így a fogadalmas testvérek sorába emeltettek:

Balázs Gyula, Fülöp Mihály Levente, valamint Dr. Hoffmann Ottó János, aki szerzetesi fogalamában a Konstantin nevet kapta.

Esküt tettek, és így a Rend civil tagozatának testvéri közösségébe emeltettek:

Farkas Zsoltné, Jámbor Éva és Dr. Vincze Géza PhD.

 

A fogadalom és eskütételt követően Fra Balázs Gyulát pest megyei Házfőnöknek nevezte ki a Rend főnöke.

 

A záró áldások előtt három elismerő Oklevelet is átadott a Rendfőnök úr két szervezet vezetőinek, a Máltai Hórusz Spirituális Rend iránt tanúsított lojalitásáért, valamint a Rend felé nyújtott önzetlen segítségéért és a vallások közti megbékélés előmozdításáért. Az okleveleket kapták: Krebsz Tibor úr, az Egyetemes Béke Szövetség, a UPF – Magyarország elnöke, valamint a Dialógus Platform Egyesület elnöke, B.Ömer Almak úr és az egyesület alelnöke Hasimov Huszán úr.

 

A Ceremóniát követően pezsgős koccintáson köszöntötték a Rend előjárói és a Lovagrendek képviselői az új fogadalmas testvéreket és civil tagokat, valamint a megjelent kitüntetetteket és meghívott vendégeinket.

 

 

Isten áldása kísérje a Máltai Hórusz Spirituális Rendet, minden benne élő fogadalmas szerzetest és civil tagozati testvért, valamint a Rendet segítő minden jó szándékú embert!

 

 

A Krónikás