Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Kép HIV-AIDS

Magyarországon és a környező térségben komoly problémát okoz a HIV fertőzés és –betegség terjedése. Bár Magyarország a gyengén fertőzött országok között foglal helyet, a tudatos fertőzés megelőzés hiányosságai, a fiatalok nem, vagy nem megfelelő tájékozottsága, a betegségismeret hiányosságai, valamint a felgyorsult élet, a felelősséget hárító magatartás és a drog használók számának gyarapodása a szakemberek számítása alapján az elkövetkező fél-egy évben olyan HIV robbanást idézhet elő, amely már megtörtént a környező országokban.
Éppen ezért a Rend, az Anonim AIDS Tanácsadó Szolgálattal (AATSZ) együttműködve, olyan speciális, Európában egyedül álló szűrőállomást, orvosi rendelőt és HIV prevenciós központot hoz létre, amelynek alapja a – társadalom bizalmát élvező – hazai civil szerveződésű AATSZ életvédelmi és fertőzés megelőző programja. Mely szerint az együtt gondolkozó bizalom jegyében felvilágosítani és gyógyítani kell, hallgatás és félelem helyett.
 

Kép HOSPICE SZOLGÁLAT

Szerzetesrendként alapvető feladatunk, hogy segítsük a leginkább rászoruló embereket. És ki szorulna leginkább erre a segítségre, ha nem egy haldokló. 2008 nyarán Rendünk felvette a kapcsolatot a Magyar Hospice Alapítvánnyal, akiken keresztül megtudtuk, hogy Magyarországon nagyon elhanyagolt a hajléktalanok hospice ellátása. Így Rendünk tagjai és civil segítők önkéntesként megkezdték munkájukat a Dózsa György úti hajléktalan kórházban a Hospice Alapítvány koordinálta hajléktalan hospice ellátásban, mert tudjuk, hogy néha elég egy kedves mosoly, egy odafigyelő ember, egy megértő beszélgetés. Jelenleg mi is csak tanuljuk ezt a speciális önkéntes munkát, de terveink között szerepel egy önálló Hajléktalan Hospice Ház létrehozása, ahol megfelelő ellátással, méltó emberi körülmények között tölthetik életük utolsó idejét a hajléktalanok.

 

Kép KARITATÍV

Folyamatosan nagy mennyiségű adományokat osztunk szét különböző karitatív tevékenységgel foglalkozó alapítványoknak és civil szervezeteknek.
Rendünk fennállása óta közel 2 tonna margarint és több mint 1000 pár gyerekcipőt osztottunk ki, rászoruló és hátrányos helyzetű gyerekekkel foglalkozó szervezeteknek, anyaotthonoknak és időseket segítő intézményeknek.
Karácsonyi könyvgyűjtő akciónk keretében egy elmaradott kistérségi általános iskola és közösségi ház könyvtárát gyarapítjuk több száz új és használ, de jó állapotú könyvvel.
 

Kép IZISZ

Rendünk kiemelt figyelmet szentel a sport és a testkultúra területére is, hiszen a lélek harmóniája nem különíthető el a test harmóniájától. A Matolay Elek emlékverseny az Ízisz kupáért, női, nemzetközi, korosztályos tornász verseny olyan sportesemény, mely kiváló lehetőséget biztosít, hogy felhívjuk nem csupán a fiatalok, hanem a felnőtt korosztály figyelmét is a rendszeres testmozgás fontosságára. A szervezés és lebonyolítás nem csupán egy kedves feladat Rendünk számára, de az anyagi és erkölcsi támogatás mellett alkalmat ad a különböző korosztályok megszólítására.